Maandelijks archief: september 2018

Victor`s Blog 36

2-09-’18: TERUGBLIK OP HET WK IN PORTIMÃO EN HOE NU VERDER?

Ik heb een geweldig raceweekend half september in Portugal gehad. Portimão is zeker niet het gemakkelijkste circuit met zijn vele hoogteverschillen en blinde bochten. Het is een zeer uitdagende baan, maar gelukkig heb ik altijd weinig tijd nodig om een circuit te leren kennen. KTM-Fortron Racing had hier enkele weken geleden al getraind en had de nodige data voor de motorfiets. Daar zijn we op verder gaan werken. Vanaf het begin was de samenwerking goed. We begrepen elkaar en ik kon elke ronde tijd mijn tijd verbeteren.
Het ging beter dan ik vooraf had gedacht en daar ben ik best wel trots op.

De vrije trainingen hebben we gebruikt om de motor goed afgesteld te kijgen. Samen met dataman Mike en monteur David lukte dit en daardoor kon ik in de kwalificatie een 17e tijd neerzetten.
Met Hans Smees en Arie Vos (de teammanager) heb ik strategieën besproken voor de race. De rondetijden waren goed genoeg om zeker met de top 10 mee te strijden.

In de race had ik een slechte start, maar knokte ik mij naar voren. Heel erg jammer dat ik daardoor wel de aansluiting met de kopgroep verloor. Ik eindigde als 15e en pakte daarmee mijn eerste WK-punt.

De competitie in het WK Supersport is zeer goed en het is een sterk deelnemersveld met 40 rijders. Dit is een hele goede leerschool!

Na mijn WK debuut in de Supersport 300 op het Portugese circuit van Portimão, ben ik door teammanager Arie Vos van KTM-Fortron Racing ook uitgenodigd om de laatste WK race op Magny Cours (Frankrijk) mee te doen.
Omdat deze wedstrijd samenvalt met de laatste IDM race op Hockenheim zijn we er in eerste instantie niet op in gegaan.
Ik had er natuurlijk wel heel veel zin in, maar realiseerde mij ook dat ik dan 2 titelkansen zou mislopen (Duits en Nederlands).

Het team van Arie Vos wilde mij graag weer voor hun aan de start zien in Frankrijk en ook de KNMV adviseerde ons om prioriteit te geven aan een WK wedstrijd. Ik kreeg rijtijd aangeboden op een KNMV-trainingsdag op Assen om de WK-motor beter af te stellen en de vering te testen als voorbereiding op de race. Arie Vos, de dataman en monteur waren hierbij aanwezig en de startlicentie lag al gereed bij de KNMV.

Een moeilijke beslissing voor Hans Smees en mij, maar we nemen de uitdaging aan. Zelf wist ik direct al wat ik wilde: WK natuurlijk!
Toen we aan dit seizoen begonnen was de doelstelling om zo hoog mogelijk te eindigen in het IDM en daarmee een WK start af te dwingen voor 2019.
Deelname bij het IDM is ons erg goed bevallen, alles is goed georganiseerd en ze rijden op mooie circuits.
Nu blijkt, dat we ons doel al voor het eind van het seizoen bereikt hebben en zijn we van mening dat we moeten doorpakken.

Hans Smees, mijn rijderscoach heeft alles besproken met de IDM-organisatie en zij begrijpen onze keuze. Ze zijn blij voor mij met deze kans en wensen mij “alles Gute”.
Het weekend van 28 t/m 30 september ga ik weer enorm mijn best doen op het voor mij én Hans onbekende circuit Magny Cours.

Check mijn facebook voor updates en tijdschema, via de WSBK-app kun je mij ook live volgen.

Groet, Victor Steeman #27  #72  Like a Rocket 🚀

Victor`s Blog 35

19-09-’18: HET WORDT STEEDS SPANNENDER IN DE IDM…

Het weekend van 14, 15 en 16 september mag ik een race meedoen met een wildcard in het FIM Wereldkampioenschap Supersport 300 in Portimão. Ik vervang een rijder van het KTM Fontron team. Hier heb ik enorm veel zin in. Alle WK-rijders hebben al getraind op dit circuit en ik heb hier nog nooit eerder gereden, dus ik moet hard aan het werk in de vrije training (analyse circuit én de motor afstellen). Ik vind het een hele uitdaging en ben erg benieuwd hoe de KTM-motor loopt. Hans (mijn rijderscoach) is erbij en zal mij op alle fronten helpen.Met m’n eigen KTM-motor (zelfde type) heb ik al diverse keren vermogenverlies gehad door technische problemen. Daardoor is het afgelopen raceweekend in Assen niet gegaan zoals ik hoopte. In de vrije trainingen en kwalificaties zette ik de snelste tijd neer. Ik mocht zondag van pole starten. Ik wist dat ik snellere tijden reed dan mijn concurrenten, dus……

Race 1:
We reden met z’n drieën weg en het werd al snel duidelijk dat wij het podium zouden gaan verdelen. Alleen de volgorde moest nog bepaald worden. Op kop was het stuivertje wisselen, zodat het publiek kon genieten van een bloedstollend gevecht. In lap 8 (van de 11), merkte ik dat ik vermogen begon te verliezen en de temperatuur liep op. Jammer genoeg kon ik m’n eerste plek niet vasthouden en werd ik derde.

Race 2:
Het tijdschema was aangepast en wij zagen dat net te laat. Gevolg was dat ik in plaats vanaf pole, helemaal achteraan moest starten. Volgens de AsserCourant zette ik een indrukwekkende achtervolging in, haha. Het klopt wel, ik reed in twee rondes naar plek 1. In de vierde ronde ging het helaas mis. Ik viel, maar stapte wel weer op de motor om de race te vervolgen. Natuurlijk met een flinke achterstand op de rest van het veld.

Geluk bij een ongeluk, kregen we door een andere valpartij een “rode vlag” en een herstart van 5 laps. Hans Smees heeft toen snel in de pitelane m’n versnellingspook vastgezet en het grind uit de kuip laten lopen. Ik mocht vertrekken vanaf plek 17 en ging als tweede over de finishlijn. Teleurstellend natuurlijk, want ik ben geen leider meer in het Duitse Kampioenschap. Maar de sponsors en enthousiaste supporters hebben genoten. Dat geeft enige troost.

Eind september zijn de laatste races van dit seizoen in Hockenheim. Als ik daar twee keer win en de Duitser die nu de leidende positie heeft, twee keer tweede wordt hebben we evenveel punten

Groeten, Victor Steeman  #27 Like a Rocket 🚀

📷 Henk Teerink