Maandelijks archief: april 2019

Victor`s Blog 47

25-04-2019: TERUGBLIK OP RACEWEEKEND ASSEN

De thuisrace in Assen was wel heel bijzonder, los van het feit dat we extreme weersomstandigheden hebben gehad in het weekend en dat voor veel valpartijen zorgde. Ik heb heel veel aandacht gehad van mijn supporters en zélfs bezoek gehad van Stichting Happy Smile. Zij geven gezinnen met een ernstig ziek kind of een kind met ernstige beperking een onbezorgde dag op een circuit in Nederland, Duitsland of België, om de ziekte voor even te vergeten. Extra mooi bij dit bezoek was dat Carsten, de teambaas van Freudenberg de kinderen van harte uitnodigde om in de pitbox een blik te werpen en ze allemaal een aandenken gaf.

Rondje op een Solex
Op donderdag zijn we gestart met een media-evenement. In plaats van poseren voor de fotografen hadden ze bedacht om op de juniortrack een solexrace te organiseren met de Nederlandse rijders uit alle klassen van de WorldSuperBike. Dat was wel hilarisch want daarmee starten is nog niet zo eenvoudig. Om geen onnodige risico’s te nemen, kregen we goede bescherming aan 😉 De vrije trainingen op vrijdag verliepen goed. Ik zat er goed bij met m’n rondetijden. We hebben nog verschillende dingen getest voor een goede afstelling omdat het asfalt erg koud was en daardoor de banden snel slijten. De zaterdag was qua weersomstandigheden een drama. Er werden zelfs races afgelast. Het was in eerste instantie onduidelijk of de kwalificatie nog wel doorging en of we regenbanden mochten gebruiken. Wij zaten nog op antwoord te wachten toen de concurrent-coureurs al de baan op gingen. Ik was startklaar, het was alleen jammer dat het gelijk begon te regenen/sneeuwen bij mijn outlap. Ik reed op slicks de beste tijd tijdens deze weersomstandigheden, maar kon de tijd die de anderen in het eerste droge rondje hadden neergezet niet benaderen. De tweede groep reed onder droge omstandigheden en overall had ik dus de 27ste tijd van de 52 deelnemers. Gelukkig worden de punten pas verdeeld tijdens de race, dus ik ben met Hans Smees de racetactiek gaan bespreken. Ons doel was: zoveel mogelijk rijders inhalen.

Tactisch spel
Tijdens de paddockshow probeerde Kawasaki rijders te imponeren door te zeggen dat ze KTM zoveel mogelijk gingen blokken. Wij zeiden hierop tegen een aantal minder snelle Kawasaki-coureurs, dat als ze het slim wilde spelen, ons voorop moesten laten rijden en dat ze dan als een treintje mee konden liften naar de kopgroep. Het spelletje begon toen al 😉. Zondag was het racedag. In de warming-up een derde tijd neergezet en de start geoefend. Ik ben de race gestart vanaf plek 26 (er was één uitvaller) en uiteindelijk 10e geworden in de race. Let wel: de eerste 10 rijders gingen allemaal binnen een tijdsbestek van 1 seconde over de finish. Toch ben ik tevreden, maar met mijn gereden rondetijden gedurende het hele weekend had ik eigenlijk op het podium moeten staan, naast mijn teamgenoot Jan-Olé.

De volgende race is van 10 t/m 12 mei op circuit Imola (Italië). Ik ben daar nog nooit eerder geweest. Ik hoop dat ik daar ook punten kan pakken.

Victor`s Blog 46

12-04-’19: DE EERSTE WK-PUNTEN ZIJN BINNEN

Eindelijk is het zover. Het World Supersport 300-seizoen is begonnen. Mijn allereerste seizoen bij een tof team in deze WK-klasse. De eerste wedstrijd begon op 5 april in Aragon…

Testen
Hoe is de motor? Stuurt hij goed? Kan ik competitieve tijden neerzetten? Allemaal zaken die aan het licht komen tijdens de tests voorafgaand aan de wedstrijd. Dit gebeurde op Almeria en Aragon, met het team Freudenberg. Mijn gevoel na deze testen was goed. De motor is competitief, stuurt goed en met mijn drie andere collega KTM-coureurs heb ik goed kunnen oefenen om snelle rondetijden neer te zetten. Vol vertrouwen en met veel zin keek ik uit naar de wedstrijd in Spanje.

Vrije trainingen
Deze werden opgedeeld in een A- en B-groep, omdat er in deze klasse 52 deelnemers in het startveld staan. Ons team besloot de ochtendtraining over te slaan om een set banden te sparen. Elke rijder in het kampioenschap krijgt namelijk drie sets banden voor het hele weekend van de organisatie. Het Freudenbergteam was bang dan we hierdoor te weinig goede banden overhielden voor de kwalificatie en wedstrijd. Dat later toch alle teams nog een extra achterband kreeg van de organisatie, was een mooie meevaller.

De wedstrijd
Deze wedstrijd op zondag was er eentje om niet te vergeten! Ongelooflijk spannend. Ik reed een aantal keren aan de leiding en lag bijna de hele race in de top 3. Op het laatst van de wedstrijd maakte ik echter een klein foutje, waardoor ik buiten de baan kwam en een flink aantal plaatsen terugviel. Het lukte mij wel om een aantal plaatsen terug te pakken in de laatste ronde, wat resulteerde in een 6e plaats. De eerste 7 coureurs gingen binnen één seconde (!) over de finish.

Een prachtig resultaat voor het team, want alle Freudenberg-coureurs zijn binnen de top 10 afgevlagd. De teameigenaar was erg tevreden over ons dominante optreden in Spanje, wat we uiteraard nooit hadden kunnen realiseren zonder hulp van onze monteurs, coaches, data-technicus én kok.

TT Assen
Het weekend van 12 t/m 14 april rijden we op het TT-circuit in Assen. Je kunt mij volgen via mijn social media!